Як в Україні переділяли власність і як працювала бартерна економіка, коли тут з’явився первинний «дикий капіталізм»? Цієї теми торкнувся шеф-редактор аналітичного видання «Хвиля» Юрій Романенко у програмі Руслана Бізяєва «Культ особистості».

Як розповідає гість програми, бартерна економіка працювала абсолютно на всіх рівнях. У приклад він наводить те, як українці після розвалу Радянського Союзу їздили до Польщі зі своїми чайниками та каструлями, а поверталися – із жуйками та джинсами. «А на вищому рівні хтось продавав газ і формував величезний потік кешу, який дозволяв у швидкій приватизації отримати задешево власність», - додає Романенко.

Експерт пояснює, що держава намагалася розвиватися і використовувала для цього, що могла. «Було дезорганізоване населення, що погано розуміло правила й існувало в умовах первісного «дикого капіталізму», - підкреслює він. Романенко стверджує, що до цієї дезорієнтації додалася ще й моторошна реальність, яка наступила після звільнення України від ядерної зброї та інших стратегічно важливих моментів.

«По ходу давалися дрібні прянички», - іронізує шеф-редактор. Як він каже, для Західного світу Україна радше була хеджевим проєктом: підкинь гроші і стань частиною великої приватизації. У цьому контексті Романенко згадує, як Браудер у книзі про справу Магнітського поділився власним досвідом участі у приватизації польського автобусного заводу.

«Захід слідував логіці, як можна швидко зрубати тут бабла. З'явився величезний ринок збуту, величезна територія, яка раніше була чорною незрозумілою дірою», - зазначає експерт. Отже, він пояснює, що саме з цих причин тут з’явилося так багато комерсантів та авантюристів.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Нагадуємо, Романенко розповів, як в 90-х в Україні формувалися правила гри щодо переділу власності.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Романенко розповів історію створення другої української республіки.