Україна на початку 90-х була диким полем, в якому стихійно формувалися правила гри. Ці правила були, перш за все, з приводу переділу власності. Про це в програмі Руслана Бізяєва «Культ особистості» розповів шеф-редактор аналітичного видання "Хвиля", співзасновник "Українського інституту майбутнього" Юрій Романенко.

«Ці правила формували криміналітет, партноменклатура і радянська еліта, і просто авантюристи, які завжди існують і можуть вскочити в потяг, опинитися в потрібний час у потрібному місці й розкрити свої таланти», - пояснює він.

На його думку, в основі нового для України явища лежали старі "совкові" інстинкти до збагачення.

«Ці рвацькі інстинкти, які народилися в пізньому «совку», благополучно перекочували в Україну – тому що колапс економіки, населення зубожіло. Вони прагнули за будь-яку ціну (а найбільш цинічні так і робили) реалізувати свою потребу в гарному матеріальному житті. Це живилося рекламними картинками щастя: «Баунті», Льоня Голубков («Я не халявщик, я партнер»). У 90-ті роки вигравав той, хто не особливо морочився, а брав тут і зараз, долаючи одвічну дилему «Я тварина тремтяча чи право маю? Однозначно, маю!».

Так з'являлися українські олігархи, які були вихідцями або з партноменклатури, або з вищої економічної еліти, яка займалася зовнішньоекономічною діяльністю.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

«Ці люди розуміли, як можна вбудуватися в світові ланцюжки по металу або з енергетики. Вони швиденько вбудовувалися і дуже швидко багатіли », - говорить Романенко.

Нагадаємо, у Зеленського є можливість стати українським Путіним, - Романенко.

Також, як повідомляє Знай.ua, Романенко прокоментував візит в Україну держсекретаря США Ентоні Блінкена.