Юрій Романенко, шеф-редактор аналітичного видання "Хвиля", в проєкті Руслана Бізяєва "Культ особистості" розповідає про історію створення другої української республіки. Роздуми над цим дають розуміння, чому ми знаходимося в такому стані і, відповідно, що могли зробити і що можемо зробити в подальшому.

«Друга республіка була продуктом збігу обставин, викликаних, перш за все, кризою імперського центру в Москві, - каже Романенко. - Це нещастя (а для когось і щастя) відбувалося в розпал перебудови, коли через безліч конфліктів виявилася паралізованою радянська еліта, що в апогеї призвело до ГКЧП. Це розкрило величезні можливості для республіканських еліт, в тому числі для української».

Цими елітами керував страх повернення тоталітаризму.

«Вони, за великим рахунком, закривалися від жаху повторення в Москві нового Сталіна, який би міг привести до зміни як складу еліт радянських республік, так до втрати ними влади. Тому колишні комсомольці й комуністи дуже швидко скооперувалися з Рухом, з національно-визвольними рухами і оперативно почали вирішувати питання, пов'язані з перехопленням влади і розподілом власності», - розповідає Романенко.

Власне кажучи, це було те, що їм давно хотілося отримати, стверджує він.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

«Криза Радянського Союзу фактично створила ситуацію, коли «червоні директори», які управляли заводами, де-факто будучи розпорядниками цих величезних матеріальних і фінансових потоків, хотіли розпоряджатися ними де-юре. Крах Радянського Союзу створював такі можливості, які були згодом реалізовані. Ця характеристика еліт, які були драйверами процесу отримання Україною незалежності, визначала і те, що ми могли робити на перших кроках», - робить висновок Юрій Романенко.

Нагадаємо, Вовнянко розповів про кадрову систему в СРСР.

Раніше Бізяєв розповів для Знай.ua, на кого може спертися Зеленський.