Новий закон про олігархів суперечить Конституції України, оскільки в її положення входить право людини розпоряджатися своєю власністю та виявляти політичну активність. Так сказав юрист і аналітик Українського інституту майбутнього Олександр Чебаненко у програмі «Романенко. Бесіди».

«Є гарантовані Конституцією права. Усі закони та законні акти повинні відповідати Конституції», - підкреслює Чебаненко.

Він зазначає, що закон дозволяє примусово відчужити власність, але лише за умови його відшкодування, не інакше. «Перш за все – це відшкодування і воно повинне бути виключно до того, як майно переходить іншому власнику», - каже юрист. Отже, Чебаненко робить висновок, що влада повинна буде заплатити ринкову ціну тим, у кого збирається забрати якесь майно, а лише тоді вже зможе вводити свої обмеження.

В іншому разі, попереджає юрист, внесення громадянина в реєстр і обмеження гарантованих законом прав і свобод стане просто фактом дискримінації за майновим станом, але й вона може бути негативна чи позитивна. Чебаненко зазначає, що право розпоряджатися своїм майном та виявляти політичну активність – це положення Конституції. З цієї причини, на його думку, Конституційний суд може просто скасувати закон про олігархів, адже його проєкт суперечить положенням Конституції України.

Принагідно аналітик зазначає, що є права абсолютні – це, наприклад, право на життя та на гідність – їх обмежити не можна. «Але є права, обмеження яких допускається: право власності, право на участь у політичному житті, але тільки під час війни або надзвичайного стану. Інші обмеження носять неконституційний характер», - стверджує юрист.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Нагадуємо, Кутуєв поділився своїми думками щодо боротьби влади з олігархами.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Балашов заявив про необхідність забрати в олігархів телеканали.