На думку політолога Максима Ялі, небезпека російського вторгнення нікуди не ділася і в цьому плані він згоден із заявою Зеленського. Свою думку щодо оцінки президента він висловив у власній програмі «Контрольний удар».

«Зеленський досить реалістично оцінив загрозу і ризики, що залишаються», - каже ведучий. Він вважає, що президент правильно відповів на питання німецького журналіста про можливість нападу РФ і розгортання повноцінних воєнних дій на тлі того, що цієї весни до українських кордонів стягували російські війська.

Також Ялі відзначає, що Європа та Сполучені Штати відгукнулися на прохання Зеленського про допомогу тим, що чинили тиск на РФ – це стримало агресію. Експерт також підкреслює, що з кримського півострова прибрали не всі війська, а лише 3,5 тисячі.

Принагідно він пригадує слова Зеленського про те, що у період до 12-16 вересня цілком можлива ескалація, особливо з огляду на те, що планується провести навчання Захід-2021. «Важко з ним не погодитися», - каже Ялі про міркування президента.

Він робить висновок, що заява Шойгу щодо відведення військових з півострова – не більше, аніж фікція, а насправді відбулася лише ротація. Сьогоднішню ситуацію на українських кордонах Ялі вважає паузою, на яку Кремль пішов через зустріч президентів РФ і США 16 червня.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Водночас політолог попереджає, якщо переговори проваляться чи якщо Сполучені Штати не підуть на певні поступки, то може початися повноцінна війна. «На підтвердження цього вчора Шойгу заявив, що Міноборони РФ створить в західному військовому окрузі близько 20 нових об'єднань і військових частин, тобто у наших кордонів», - повідомляє він.

Ялі зазначає, що причиною цього Шойгу назвав активність НАТО та США біля кордонів РФ. «Але Шойгу тактовно промовчав, з чим була пов'язана ця активність – з війною з Росією на Донбасі», - додає експерт. НАТО же зі свого боку, каже він, пообіцяло й надалі шукати способи вийти на діалог із РФ, але й продовжуючи тренування в цілях оборони.

Нагадуємо, Ялі припустив, що Білорусь, хоч і знехотя, може остаточно інтегруватися в Росію.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Ялі розповів про наміри США покращити свої відносини з РФ.