Експерт у сфері розвитку АЗС Олександр Мельничук у програмі "Суть подій на каналі Знай.ua розповів, чому мережі заправок перестали продавати преміальні марки бензину. Як зазначив експерт, ряду великих мереж автозаправок не сподобалися обмеження на маржу, яке встановила держава.

"На ринку існує певний пул гравців. Ринок досить структурований: є основні гравці, які в преміум-сегменті, є середній сегмент і сегмент лоукост, який продає паливо дешевше, ніж інші, тому що у них Сервісна частина не так розвинена, як у основних гравців ринку. Ті, хто працюють в сегменті «преміум» і «середній» почали піднімати настільки свою маржу, що у деяких ключових гравців на ринку ця маржа доходила до 11 гривень на кожному літрі", - зазначив Мельничук.

За словами експерта, маржа в 11 гривень, при вартості палива в 32 гривні – це грабіж. Як зазначає Мельничук, таких націнок ніколи не було, тому що нормальна націнка повинна коливатися в районі 5-6 гривень.

Мельничук, фото: скріншот з відео
Мельничук, фото: скріншот з відео

"Природно держава звернула на це увагу і спробувала спочатку домовитися з цими ключовими гравцями ринку. Були переговори, де попросили якось свої апетити стримати і ціну тримати нижче 30 гривень. Спочатку всі, начебто, на це пішли, але домовленості не були витримані мережами заправок", - розповів експерт.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Як зазначив Мельничук, після порушення договору мережами АЗС, Кабмін вніс поправки і обмежив допустиму маржу на 5-7 гривень на бензин і дизель. За словами експерта, коли ввели обмеження, ряд мереж, які входять в картельну змову (що і показала дана ситуація), просто припинили продаж преміальних видів палива.

"Ця маржа, яку для них залишили, для них була занадто маленька, тобто 5-7 грн для них недостатньо. І ми побачили, що в ряді заправок з продажу пропав преміальний вид бензину. Тим самим вони намагалися поманіпулювати і змусити державу відкотити назад прийнятий закон так, щоб вони залишилися на своїй високій маржі", - підкреслив експерт.

Нагадаємо, Знай.иа повідомляв, що на АЗС "БРСМ-Нафти" почали видавати чеки з QR-кодом-для перевірки їх справжності.

Раньше Знай.uа публікував заяву Загороднього, що вільні ринки землі взагалі – це абстракція, вільного ринку землі в світі не існує.