У програмі експерта з міжнародної та внутрішньої політики Юрія Романенка «Романенко. Бесіди» експерт українського інституту майбутнього Ілія Куса торкнувся теми «Північного потоку-2» і сказав, що це – розмінна монета, за допомогою якої вирішуються інші питання.

Експерт переконаний, що послаблення позицій «Північного потоку-2» - це реалізація державного інтересу Сполучених Штатів підтримувати відносини з Німеччиною. Він підкреслює, що відносини з Німеччиною завжди були в інтересах США, навіть при різних президентах.

«Німеччина для США основний союзник в Європі, який є європейським гігантом і його двигуном, від якого залежить розвиток і цілісність ЄС», - каже Куса. Він зазначає, що Німеччина для США союзник також і по НАТО, водночас від неї залежить позиція американців на європейському газовому ринку. З огляду на це, пояснює експерт, кожен американський президент вважав за потрібне підтримувати відносини з Німеччиною на рівні.

«У неодноразових виступах Байдена звучало про те, що один зі стовпів його політики це ставка на союзників. Він хоче реанімувати трансатлантичний союз на скільки це можливо, посилити НАТО», - повідомляє Куса. Отже, він робить висновок, що Байдену необхідна стабільна регіональна архітектура безпеки не лише в Європі, але й за можливістю на континенті.

На думку експерта, Байден розглядає як найбільшого ворога не Росію, а Китай. Він пояснює, що перекидання ресурсів на Китай потребує вирішення проблемних моментів: це відволіче, а тоді або заморозити, або домовитися. «За великим рахунком Байден намагається знайти з Росією точки дотику хоча б на час», - міркує Куса.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Нагадуємо, Куса розповів про переговори між Німеччиною і США по "Північному потоку-2".

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Балашов розповів про європейський варіант розвитку України.

https://www.youtube.com/watch?v=C770XnOYAfw&feature=youtu.be