Контракт у «Нафтагаз» на транзит газу укладений до 2024 року. Про це розповів експерт українського інституту майбутнього Ілія Куса експерту з міжнародної та внутрішньої політики Юрію Романенку в програмі «Романенко бесіди» на Youtube.

«Зараз наш національний інтерес зводиться до того, щоб вибити гарантії і після 2024 року в нас зберігся транзит хоча б на рівні 40 мільярдів кубів. Три з половиною роки у нас буде люфт на те, щоб збільшити газовидобуток і знайти альтернативні маршрути і тут є цікаві варіанти. Україна досі може займати сильні позиції як газовий хаб», - підкреслив він.

Куса сказав, що для цього Україна може підключити свою систему підземних газових сховищ до європейської та турецької. Цей трикутник Україна, Туреччина і ЄС все ще є робочим варіантом, вважає він, і турки в ньому все ще зацікавлені, хоча не так сильно, як раніше.

«Якщо наприклад взяти Іран, а у них теж дуже багато газу і у 2026 році у них закінчується контракт по транзиту газу через Туреччину, і вони можуть його втратити, якщо не домовляться про продовження. У Ірану стане питання, куди подіти свій газ і через які маршрути, а його у них дуже багато. І якщо з Ірану знімуть санкції, що швидше за все відбудеться, він стане ще одним потенційним партнером», - сказав він.

Куса повідомив, що Україна повинна почати виробляти водень і модернізувати свою газотранспортну систему і систему розподілу газу, в тому числі підняти енергоефективність, яка теж може зіграти позитивно.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

«Україна має ще три роки, щоб змінити ситуацію на свою користь, а чим менше залишається часу, тим більше треба сподіватися на везіння», - резюмував він.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Харебіна, що з часів колоніальних воєн нічого не змінилося: купи вождя племені, і вивозь, що хочеш.

Також раніше Харебін розповідав, що політична влада дає політичну ренту.

https://www.youtube.com/watch?v=C770XnOYAfw&feature=youtu.be