Про ціноутворення на свинину та сало в Україні, роль у цих процесах виробника та від чого залежать коливання цін на ці продукти розповіла президент Асоціації «Свинарі України» Оксана Юрченко блогеру Любові Завальнюк у програмі «Суть подій» на YouTube.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
Підписатися
«У нас як у Асоціації дуже часто запитують, що буде з ціною на свинину, сало та продукцію, але в принципі виробник свинини в Україні – це переважно фермер, який вирощує живих свиней. При цьому є ланцюжок виробництва, в якому ще є переробка та ритейл. Вертикально інтегрованих підприємств, які об'єднують в собі вирощення, переробку та продаж свинини, в Україні не так багато», - розповіла вона.
Юрченко повідомила, що підприємств, які відповідають за те, що виростили тварину, забили і реалізували їх одиниці, а якщо говорити про виробника, який реалізує живих тварин, то ціна на кінцевий продукт від нього не залежить. Завжди, коли люди масово скуповують свинину, на свята, розповіла вона, ми традиційно спостерігаємо кількатижневе просідання ціни.
«В цьому році на великодні свята це було особливо відчутно, але через два тижні ціна почала потихеньку відновлюватись. Різниця у виробника була один тиждень 38 гривень за кілограм живої маси, потім доросла до 45 гривень. Але якщо ви купували продукцію, я більш ніж переконана, що жоден покупець не відзначив такого різкого здешевлення або здорожчання», - сказала вона.
Юрченко вважає, що безперечною є певна часова відстань від того, як тварину купили, забили, переробили та реалізували, але це теж будуть коливання в межах до гривні не більше.
«Тому виробник, який вирощує свиней, на кінцеву ціну продукції не впливає, ми живемо в ринкових умовах попиту та пропозиції, тому коли пропозиція велика, а попиту на неї немає, ціна іде до низу і навпаки», - резюмувала вона.
Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Устенко, що питання кредитування стоїть дуже актуально для української економіки.
Також раніше Бізяєв розповідав, що у США зараз починається закипілий котел проблем.