Політолог Руслан Бізяєв у програмі «Прогноз» на каналі Знай24 заявив, що Північний потік-2 не основна проблема для нашої ГТС. За його словами, головна небезпека для української газотранспортної системи – Турецький потік.

«Висловилися вже практично всі і прогнози в основному сходяться до того, що ми втратимо певний обсяг газу, якщо Європа не дасть можливість цей обсяг наростити за рахунок того, що вона буде швидше переходити на свою водневу економіку, і у них виросте потреба. Виросте потреба – ми зможемо якимось чином «пропетляти», не опускаючись в транзиті до цифри менше 40 млрд кубів на рік, що дозволить нашій транспортній системі залишатися на точці беззбитковості», - зазначив Бізяєв.

За словами експерта, щоб наша газотранспортна система не приносила збитки, мінімальний обсяг, який повинні проганяти в рік, повинен становити 40 млрд кубів газу. На думку політолога, останнє слово щодо Північного потоку-2 не буде за Байденом.

«Тим силам, які допомогли Байдену за допомогою простих операцій стати президентом США, все одно, скільки буде в Європі Північних потоків. Проблема полягає в тому, що артикулювати і робити це не одне і те ж саме. У самих США структура економіки не дозволяє зараз поставити розетку біля кожної заправки: проблема не поставити розетку, а де для неї енергію взяти», - розповів політолог.

Як зазначає Бізяєв, проблема для України не в Північному потоці-2: газ, який піде по Потоку ніяк не заважає нашій ГТС. На думку політолога, проблеми нам створюють Турецькі потоки або «Південні».

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

«До цього питання у нас чомусь списи не ламалися. Південний напрямок – це велика частина транзиту нашого газу. Куди наш газ іде: Австрія, Італія – ​​південь Європи. Німеччина, Франція, Нідерланди: їм все одно, чи є наша ГТС. А ось там якраз глобальна проблема, тому що Турецький потік буде продовжуватися і закривати цей напрямок, і звідти ми будемо нести основні втрати. Чим менше газу ти прокачуєш, тим більше стає його собівартість і тим більше треба робити інфраструктуру, а за чий рахунок банкет?», - підкреслив Бізяєв.

Нагадаємо, Знай.ua публікував думку Бізяєва, що в США зараз починається закипілий котел проблем.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Бізяєв впевнений, що колективний Захід не готовий до серйозного протистояння з Росією і Китаєм.