Наскільки відповідає дійсності думка, що під час панування Партії регіонів мажоритарна виборча система була найбільш вигідна саме для неї?

Тодішній стан справ у програмі Руслана Бізява «Культ особистості» коментує політолог, кандидат історичних наук, директор фонду «Українська політика» Кость Бондаренко.

«Мажоритарна система дозволяла на повну потужність використовувати адміністративний ресурс. Крім того, переможці виборів поповнювали ряди політиків, лояльних до Януковича і Партії регіонів. З ними вели переговори, запитували «скільки тобі треба?». Витратив ти на вибори мільйон - отримай його назад, плюс пів мільйона на кишенькові витрати, і вступай в Партію регіонів. Це, звичайно, умовні суми - в деяких областях витрати на вибори могли досягати й декількох мільйонів. Багато хто погоджувався», - розповідає Бондаренко.

Крім того, за його словами, існував і ще один резерв для поповнення рядів правлячої партії - люди, які зайняли на виборах другі місця.

«Ці люди теж витратилися на вибори, у них була своя організаційна основа - але вони виявилися за бортом. Вони були ображені, і з ними теж працювали. Їм говорили: цього разу ти не переміг на виборах, але ми тобі допоможемо очолити районну адміністрацію, стати губернатором або його заступником. А на наступних виборах допоможемо стати депутатом», - каже Кость Бондаренко.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Раніше, як повідомляє Знай.ua, він розповів про те, що олігархи зараз відмовляються від колишніх інструментів впливу і шукають нові.

Також Бондаренко зауважив, що на президентських виборах 2019 року Коломойський ставив зовсім не на перемогу Зеленського