Олігархи пережили низку епох в українській історії, і при цьому пройшли певну трансформацію. Про те, як змінюється олігархічне середовище, розповідає політолог, директор Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна Кость Бондаренко у програмі Юрія Романенка «Романенко. Бесіди».

«Якщо на самому початку їм необхідно було демонструвати ікла і лікті, щоб вирвати місце під сонцем, пройти етапи виходу на ринки, перетворення на фінансово-промислові групи, корпорації, навіть з замашками на український варіант транснаціональної корпорації, виводячи свої інтереси, і виробництво, і капітал за межі України, то зараз вони на деякому етапі зрозуміли, що ціла низка інструментів, які застосовувалися раніше, просто стали зайвими», - міркує політолог.

Він наводить приклади зникаючих пріоритетів.

«Навіщо олігархові зараз, наприклад, мати партію? Це дорого. Якщо у нього є якийсь інтерес, він може купити певну кількість депутатів у парламенті. Навіщо утримувати велику фракцію, навіщо проводити туди партію, яку треба постійно фінансувати, якщо є певний закон – купили 225 депутатів. Це набагато дешевше і ефективніше. Тим більше, що заробітки у депутатів впали – депутати стали більш голодними в порівнянні з попередніми роками, і їх можна дешевше купити. Цей інструмент у них вже відпадає, олігархічні партії просто починають зникати», - говорить Бондаренко.

Нагадаємо, Чаплига розповів, як треба боротися з олігархами.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Раніше для Знай.ua Кость Бондаренко розповів, що Павло Лазаренко фактично вирішив встановити свій контроль над усією країною.