В українських чиновників є універсальна відповідь для інвесторів: «Якщо вам щось не подобається – міняйте законодавство». Про це в програмі Юрія Романенка «Романенко. Бесіди» розповів експерт з енергетики Андрій Закревський у контексті сталого розвитку.

Принципи сталого розвитку насправді дуже прості, говорить він.

«Вийшла чергова стратегія НАК «Нафтогаз України», і там про сталий розвиток не було ні слова. А принципи дуже прості, перший з них – боротьба з бідністю. Треба віддати належне, що раніше вони в «Нафтогазі», не кажучи про сталий розвиток, рухалися по цьому шляху. Підсвідомо вони забезпечували ту убогість, яка починається з твого права не думати про закони, коли на тебе накладають невластиві обов'язки», - говорить він.

У стратегії НАК «Нафтогаз України» про це не було ні слова. А що було?

«Наприклад, коли рентні платежі поділили з громадами. Децентралізація, наприклад, - це один з моментів сталого розвитку. Коли готувалася світова концепція, вони хотіли, щоб люди були здорові і щасливі, але при цьому раціонально споживали енергоресурси. Вся ця фігня з декарбонізацією, боротьбою з СО2, насправді вторинна», - міркує експерт.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

На будь-яке рішення повинно бути накладено три пелюстки, стверджує він.

«Перший – це екологія, навколишнє середовище. Впливай на неї хоча б з точки зору раціональності або хоча б так, щоб не постраждало здоров'я людини. Другий – соціальна частина. Що відбувається з місцем, де ти знаходишся? Як впливатиме твоя фірма, компанія, країна на те, що ти робиш? Третє – економічний аспект. Чи буде це гра із закритою сумою, коли ми шукаємо лоха на столі, чи це гра з відкритою сумою, коли ми послідовно створюємо умови і розвиваємо якусь певну стратегію», - пояснює Закревський.

Нагадаємо, в законопроекті про промзабруднення потрібні джерела фінансування екомодернізації – експерт.

Як повідомляє Знай.ua, криза найсильніше б'є по сировинним економікам, - Устенко.