У програмі «Суть подій» Олексій Дорошенко, голова Національної ради економічного розвитку розповів про те, як формуються ціни на продукти, і пояснив, чому часто сезонні овочі українського виробництва дорожчі, ніж аналогічні імпортні.

За його словами, якщо говорити про картоплю чи свіжі овочі, високі ціни на український продукті пов’язані лише з погодою, яка тримається в Україні. Він зазначив, що цього року ми спостерігаємо доволі похмуру та дощову погоду, а температура тримається досить низка - це означає, що затримка врождаю десь на 2-3 тижні.

«Врожай по всіх культурах в Україні зараз буде дуже гарний. Впевнений, що ми будемо мати ціни і на овочі, і на фрукти дуже низькі. Тут виникає питання, чи буде вигідно це виробнику. Оскільки якраз низькі ціни і перевиробництво і є гіршим, ніж взагалі високі ціни і коли люди не купують. Так от зараз ми будемо мати багато, але затримка десь на 2-3 тижні», - розповів Дорошенко.

Він порівняв наші ціни із цінами за кордоном. Якщо брати, до прикладу, Ізраїль, Єгипет або Туреччину - там сонячніше, тому і врожай там був раніше і на сьогодні коштує дешевше, пояснив експерт. Але, зазначає він, за два-три тижні буде значно дешевшою українська продукція.

«В останні три роки головна проблема торгівлі і виробництв, в тому числі аграрної продукції – це нестача коштів. Якщо ви могли два роки тому взяти в Голландії або в Німеччині кредит під 0 відсотків, якщо хотіли покласти гроші на депозит, вам необхідно було доплачувати за це. А в Україні скільки буде коштувати кредит на бізнес? Відсотків під 20. Якщо це великий бізнес – 15», - каже Дорошенко.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

При цьому він зазначив, що якщо не буде підтримки бізнесу зі сторони держави, то скоро ми будемо все завозити. Вперше минулого року за всі роки незалежності ми завозили імпортну картоплю.

Як повідомляв Знай.ua, Монін розповів, що буде з інфляцією в Україні.

Нагадаємо, Котенкова заявила, що Пенсійний фонд України попередив українців про важливе нововведення.