У програмі політолога Тараса Загороднього «Знай наших» експерт і економіст Олексій Кущ пояснив, що без розробки комплексу чинників конкурентоспроможності українська промисловість не зможе розвиватися.

«Найпростіший приклад – це біля атомних станцій потрібно створювати індустріальні парки, які будуть споживати постійну генерацію струму від цих станцій», - зазначає гість програми. Водночас він пояснює, що проблема надлишку електроенергії полягає в тому, що її немає куди витрачати, а нестачі – у тому, що виникають віялові відключення і потреба імпорту.

Також експерт звертає увагу на майже повну відсутність в Україні балансуючих потужностей. За його словами, держава має лише теплову балансуючу енергетику, але вона потребує значних витрат. Кущ додає, що зокрема Європа збирається її знищити за допомогою введення спеціальних податків. А їхній податок на вуглецевий слід, попереджає економіст, знищить українську промисловість.

Тим не менш, він називає рішення цієї проблеми – індустріальні парки. Як пояснює Кущ, вони будуть поглинати надлишкову енергію генерації атомних станцій, що зараз не відбувається. «Якщо це зробити, то атомна енергетика буде працювати на індустріальні парки, а деякі фінансово-промислові групи, які хочуть отримувати дешеву енергію на спеціальних аукціонах, проведених «Енергоатомом», не зможуть цього робити», - пояснює він.

Економіст підсумовує, що олігархічні фінансово-промислові групи, що хоч якось пов’язані з електроенергетикою, виступатимуть проти створення індустріальних парків. Він пояснює, що ці групи зацікавлені у додаткових грошах, які вони отримують завдяки дешевій атомній генерації. «Виходить знову переплетення олігархічних інтересів, які наша влада не хоче «розрулювати» в інтересах держави, а хоче ними керувати», - коментує Кущ.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом
Показати ще

Нагадуємо, Кущ заявив, що по сої Україна могла б стати найбільшим виробником рослинного білка.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Кущ назвав сучасну українську промисловість уламком промисловості УРСР.