Ветеран АТО, науковець, публіцист, керівник Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня» розповів про те, як знайти баланс між ідентичністю та етичністю.

«Почнемо з того, що політика – це не про моралізаторство. Але повністю казати, що політика не про мораль – а тоді про що? Якщо ми прийдемо до того, що політика – це виключно про боротьбу за перерозподіл ресурсу – велкам ту Росія! Це їхній шлях. Політика – це боротьба розумних хитрих дядьків за те, хто доїть решту, менш хитрих», - зазначає він.

«Насправді політика з великої літери потім стає історією, про яку пишуть підручники – це завжди про мораль, це завжди про якісь цінності, - продовжує науковець. – Це завжди про боротьбу саме не за когось, а за щось. А політиканство – це так. Причому це ніколи не можна зрозуміти на сто відсотків, бо воно відбувається в один і в той же час, у тому самому місці. Тобто є велика політика, коли відстоюються якісь ідеали, цінності, «Свобода, рівність, братерство» - один варіант. Конституція – це про цінності. І велика політика – теж про цінності. Але, оскільки їх втілюють реальні живі люди, а в них все одно є, крім ідеалів, ще й інтереси, і навіть просто недоліки, характери, стосунки», - пояснює Дикий.

Є світ ідеальних абстрактних ідей, але поки вони матеріалізуються в цьому світі, вони по дорозі дещо деформуються.

«Саме тому дилема між етичністю та ідентичністю – оце нав’язана нам фальшива дилема», - підкреслює Дикий.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Нагадаємо, Політика без моралі перетворюється на трагедію, - Друзенко.

Також Знай.uа повідомляв, що Карасьов розповів, як Порошенко «відбивається» від Зеленського.