Журналістка Любов Завальнюк у програмі «Суть подій» на каналі Знай.ua розповіла, хто і коли повинен вносити інформацію в електронну трудову книжку, згідно з новим законом, який набув чинності 10 червня. Вона вважає, що перехід буде дуже заповільненим.

«Поспішати з подібними інноваціями роботодавцю не варто. Адже Закон передбачає п'ятирічний строк, протягом якого Пенсійний фонд України внесе відомості до Реєстру про трудову діяльність співробітників. А оскільки наші держструктури по всій Україні тільки починають освоювати інноваційні технології, перехід буде дуже уповільненим. Хоча в цьому законі є лазівка ​​для Пенсійного фонду», - говорить Завальнюк.

За її словами, ця структура буде лише посередником, а не контролюючим органом: у функції Пенсійного Фонду буде входити заповнення даних Реєстру, а саме роботодавець або співробітник передаватимуть інформацію про трудову діяльність Пенсійному фонду. Також, зазначає Завальнюк, передбачається, що в подальшому відповідними органами буде встановлено порядок і строки для подання таких відомостей, а тому слід очікувати прийняття інших нормативних актів, які будуть уточнювати вимоги Закону.

«А що ж буде з паперовими трудовими? Виявляється, на них ще довго будуть заробляти друкарні. Тому що, попри положення Закону, паперові трудові книжки не зникнуть зовсім навіть через п'ять років перехідного періоду. У чому сенс - поки сама не розумію, але паперова трудова книжка фактично втратить статус обов'язкового для заповнення документа», - розповіла Завальнюк.

Журналістка пояснила, що Закон врахував інтереси тих співробітників, які хочуть отримувати трудові записи саме в паперовій формі, тому новий порядок внесення інформації про трудову діяльність співробітників в електронній формі не означає, що паперова книжка взагалі не зможе використовуватися після включення до Реєстру відповідної інформації.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

«Виходить, що, якщо про записи в паперову трудову попросить працівник, її будуть оформляти при прийомі на роботу, а також в неї будуть вноситися всі записи про трудову діяльність особи. Це дуже добре, адже система може давати збій, якщо трудова матиме юридичну важливість, то саме стара трудова може стати доказом у випадку втрати будь-яких важливих даних», - говорить Завальнюк.

Однак, зазначає журналістка, якщо працівник не захоче заповнювати паперовий варіант трудової книжки, то при працевлаштуванні будуть подаватися тільки відомості про трудову діяльність з Реєстру, а всі зміни будуть вноситися безпосередньо в електронну версію трудової книжки.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Дорошенко розповів, як підвищити купівельну спроможність українців.

Нагадаємо, Попенко заявив, що в українців можуть списати борги за комуналку з банківських карток на пряму.