Доцент Києво-Могилянської академії та Львівської бізнес-школи УКУ, доктор філософії Кембриджського університету, керівник секретаріату Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Михайло Винницький у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня» пояснив, чому українські університети займають невтішні місця у рейтингах. На його думку, в Україні дуже якісна освіта на рівні бакалаврату, яка може дати фору магістерській освіті в інших країнах.

«Є десятка-двадцятка університетів в Україні, які дають насправді надзвичайно високий рівень якості на рівні бакалаврату. Різниця у якості між кращим університетом Англії і другим чи третім рівнем не буде настільки разюча як в Україні», - зазначив Винницький.

За словами експерта, в українців склався стереотип щодо якості освіти в Україні через те, що українські ВНЗ у всесвітніх топах зазвичай займають 500-600 місця.

«Велика проблема, що ми не розуміємо, як формується рейтинг. Якщо взяти відомі рейтинги: Шанхайський рейтинг, «QS» рейтинг або «Times Higher Education» – усі ці три рейтинги більше ніж на дві третини формуються на підставі не якості освіти, а якості наукової діяльності» - підкреслив гість програми.

Як зазначив Винницький, у рейтингу «Times Higher Education» приблизно 34% ваги рейтингу складає кількість наукових досліджень та публікацій, проведених у певному університеті, а ще є індекс цитування цих досліджень іншими науковцями, що теж впливає на рейтинг.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

«Я завжди ставлю риторичне питання до всіх елітних абітурієнтів – «Як ви думаєте, чи хороший дослідник обов’язково хороший викладач?». Це абсолютно дві різні речі. Кращі випускники наших кращих університетів по бакалаврату попадають у західні університети на магістерку, і вони є зірками. Їх хапають на різні дослідницькі речі», - розповів Винницький.

Нагадаємо, Знай.ua публікував слова Глузмана, що деякі політики змушені бути частково не дуже моральними.

Раніше для Знай.ua Кисельов пояснив, що двомовне середовище виховує розумніших людей.