Як встановити баланс між зайвим моралізаторством і повною відсутністю будь-якої етики у сфері політики? На цю тему міркує український психіатр, дисидент, громадський діяч Семен Глузман у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня».

Гість програми стверджує, що цей баланс насправді потрібно постійно шукати, адже суть політики і полягає в компромісі. Водночас він зауважує, що деколи моралісти можуть виявитися зовсім не моральними і це стосується не лише українського політикуму. «Деякі політики змушені бути частково не дуже моральними», - каже Глузман.

Так само, пояснює він, не існує жодного повністю етичного суспільства, політик має до нього пристосовуватися. Принагідно дисидент згадує, як британські політики спілкуються зі своїми виборцями в квартирах і будинках. Натомість в Україні, підкреслює він, ситуація протилежна: громадяни бачать своїх політиків лише на екранах телевізорів.

Також Глузман вважає, що українців доволі просто обманути і їх без перерви змушують йти на різні вибори. «Вибір між не добром і злом, а де менше зло», - міркує експерт.

Також він береться назвати найбільшу помилку влади, хоч і зізнається, що не є фахівцем з права. «Стратегічна помилка української держави в тому, що ми дуже швидко перейшли до режиму псевдопартії», - переконаний дисидент. З іншого боку, він і не заперечує, що помилятися потрібно, адже і це своєрідне тренування.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

У цьому контексті він згадує попередні вибори президента, на яких проголосував за Порошенка, хоч і знав багато негативних моментів щодо нього. Як припускає Глузман, на його рішення могло повпливати патріотичне оточення.

Нагадуємо, Гайдай заявив, що носіями правильних ідей зазвичай є незручні люди.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Балашов пояснив, чому під час пандемії в Україні ростуть податки.