Згідно з Конституцією український газ належить народу, а відтак за його видобування громадянам мають платити ренту. У прямому ефірі програми «Чаплига відповідає» політолог Михайло Чаплига заявив, що рента надто низька, тарифи – надто високі, а людей обманюють.

Експерт зазначає, що зараз гучно обговорюється тема належності українського газу народу. Він вважає, що це твердження потребує уточнення: видобутий газ вже не належить народу.

«Кілометрів п'ять там під землею – він ваш. А якщо газ добутий наверх, тобто докладено зусиль до його видобутку, то добутий на поверхню газ є не вашою власністю, а приватною», - пояснює Чаплига. Отже, він підсумовує, що у землі газ грошей не дає, натомість за його видобуток потрібно платити ренту. Тоді, каже політолог, газ із народної власності стає приватною.

«Рента – це і є найважливіше, чим розплачуються нові власники газу з нами. Ідіть ставте питання не про тарифи, а про ренту. Якщо рента низька, тобто мені це дуже вигідно, і я нічого вам не даю: дістав газ – він мій, а ренту заплатив 1 гривню, але реально мав 10 гривень», - підкреслює Чаплига.

Водночас він пояснює, що за гривню ренти і продавати газ потрібно по гривні, а за 10 гривень ренти можна встановлювати ціну вже на конкурентних підставах. Також Чаплига зазначає, що, заплативши 1 гривню ренти і продавши газ за 10 гривень, підприємець перетворюється на олігарха. На його думку, сама система держави створює відповідні умови.

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Нагадуємо, Чаплига розповів, що визнає всі свої помилки минулого.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Чаплига розповів, кому належить земля.