Згідно з Конституцією український газ належить народу, а відтак за його видобування громадянам мають платити ренту. У прямому ефірі програми «Чаплига відповідає» політолог Михайло Чаплига заявив, що рента надто низька, тарифи – надто високі, а людей обманюють.

Експерт зазначає, що зараз гучно обговорюється тема належності українського газу народу. Він вважає, що це твердження потребує уточнення: видобутий газ вже не належить народу.

«Кілометрів п'ять там під землею – він ваш. А якщо газ добутий наверх, тобто докладено зусиль до його видобутку, то добутий на поверхню газ є не вашою власністю, а приватною», - пояснює Чаплига. Отже, він підсумовує, що у землі газ грошей не дає, натомість за його видобуток потрібно платити ренту. Тоді, каже політолог, газ із народної власності стає приватною.

«Рента – це і є найважливіше, чим розплачуються нові власники газу з нами. Ідіть ставте питання не про тарифи, а про ренту. Якщо рента низька, тобто мені це дуже вигідно, і я нічого вам не даю: дістав газ – він мій, а ренту заплатив 1 гривню, але реально мав 10 гривень», - підкреслює Чаплига.

Водночас він пояснює, що за гривню ренти і продавати газ потрібно по гривні, а за 10 гривень ренти можна встановлювати ціну вже на конкурентних підставах. Також Чаплига зазначає, що, заплативши 1 гривню ренти і продавши газ за 10 гривень, підприємець перетворюється на олігарха. На його думку, сама система держави створює відповідні умови.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Обличчя заросло волоссям: 26-річна африканка раптово перестала голитися і отримала вау-ефект Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Нагадуємо, Чаплига розповів, що визнає всі свої помилки минулого.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Чаплига розповів, кому належить земля.