У програмі Мирослави Бобровської «А як насправді?» перший віцепрезидент Торгово-промислової палати України, член Української Ради бізнесу Михайло Непран висловив свою думку щодо вступу України в ЄС.

«Для того, щоб вступити в ЄС... Тут дуже неоднозначна позиція. Деякі експерти правильно ставлять питання – чи варто туди вступати?», - переконаний гість програми.

Непран пояснює, що вступ у Євросоюз – це також і втрата частини свого національного суверенітету, адже доведеться певні права добровільно віддати європейському парламенту та Європейській комісії. Тому експерт радить не стільки йти в європейську спільноту, скільки побудувати її в Україні.

Принагідно Непран і відзначає ті зміни, до яких спричинив вплив з боку міжнародних фінансових організацій. «Якби не вплив, скажімо, того ж Міжнародного валютного фонду чи Світового банку, то ми були б з вами в такому феодалізмі з точки зору бізнесу…», - стверджує він. Так само, підкреслює експерт, влада не стільки хоче, скільки змушена робити багато речей щодо лібералізації. Також Непран зазначає, що жоден чиновник із власної волі не хотів, аби бізнес пішов у вільну зовнішньоекономічну діяльність.

Він згадує, як все відбувалося раніше: всі контракти потрібно було зареєструвати в Міністерстві зовнішньоекономічних зв’язків і торгівлі, а на будь-яку зовнішньоекономічну діяльність необхідно було отримати ліцензію. Тобто, каже Непран, це монополія зовнішньої торгівлі України, адже кожен крок проходив через певні держструктури. «І тільки тому що у нас була колосальна криза, супер гіперінфляція, треба були гроші… І тоді під тиском це все скасували», - констатує експерт.

Популярні новини зараз
Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки" Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Абонентам Київстар та Vodafone дали важливі інструкції: інакше вигідного тарифу не бачити Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Нагадуємо, Романенко заявив, що при нинішній конфігурації влади в Україні нічого не зміниться.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Чаплига заявив, що Україні потрібен дефолт.