Колишній заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони, генерал-майор Сергій Кривонос в інтерв'ю виданню «Український тиждень» розповів про основні завдання територіальної оборони як системи кризового реагування на будь-які загрози.

«В першу чергу, це підтримання порядку на тих територіях, де є територіальна оборона. Це охорона об’єктів державного рівня, що стосуються органів влади, об’єктів критичної структури держави, місцевого рівня, підтримання режиму», - каже генерал-майор.

За його словами, влада маніпулює цією темою та залякує людей, що їх будуть в чомусь обмежувати. Насправді ж територіальна оборона не буде обмежувати громадян, підкреслив Кривонос.

«Крім того, це посилення спроможності інших силових структур по виконанню своїх функцій. Національної поліції, Державної прикордонної служби… Це, мабуть, найголовніше. Тому що чисельність цих підрозділів не дозволяє реальним підрозділам виконувати завдання в повному обсязі», - констатує він.

Кривонос навів у приклад Національну гвардію України. Загалом в Україні 54 тис. нацгвардійців, з яких 7 тис. – це центральний апарат і бригада, яка знаходиться в Києві. Ще 7 тис. здійснюють виконання функцій по супроводженню арештованих і інших вантажів. Таким чином, залишається 40 тис. нацгвардійців, з яких близько 3 тис. знаходяться на виконанні бойових завдань на сході України, 3 тис. готуються, ще 3 тис. відпочивають. Залишається близько 31 тис. службовців Нацгвардії на 24 регіони України, тобто по 1100-1200 чоловік у кожному. Третина цих людей виконує завдання, ще третина повинна готуватися до виконання завдань, а інша третина – відпочиває. Отже, у кожному регіоні України залишається по 400 нацгвардійців.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

«Скажіть мені, будь ласка, для будь-якої області, навіть невеличкої, 400 нацгвардійців – достатньо, аби виконувати завдання? Ні. А я ще нагадую, що ці підрозділи, які є, вже виконують завдання по підтриманню порядку і по охороні певних об’єктів. Тому спроможна Національна гвардія виконати завдання в тій чисельності? Ні», - резюмував експерт.

Раніше Знай.uа повідомляв, що Друзенко назвав винних у війні в Україні.

Також Знай.uа повідомляв, що Кривонос розповів, що передбачає законопроєкт про тероборону.