Мова виконує об’єднувальну функцію для нації. Так сказав народний артист України, поет-пісняр, драматург, сценарист Юрій Рибчинський у програмі Євгена Рибчинського «10 розмов з батьком».

Поет зазначає, що повсюдно у європейських країнах існує двомовність. «Але там, де багатомовність, там час від часу виникають конфлікти, як у Каталонії з Іспанією. У Бельгії фламандська мова і французька, і на цьому ґрунті бувають конфлікти», - стверджує він.

Отже, Рибчинський робить висновок, що питання мови може стати тим підґрунтям, на якому в майбутньому виникнуть конфлікти. Водночас він підкреслює, що часто політики це використовують у своїх цілях. Драматург нагадує про гасло «розділяй і володарюй», що ще з часів Макіавеллі використовували, аби керувати країною.

У такому разі Рибчинський ставить питання про об’єднувальну функцію мови, віри та армії. «Найбільше об’єднують мова і культура. Тому що одна мова – це замало», - переконаний він. Артист пояснює, що важливі також література, живопис, музика, театр, за ними – народний одяг та традиції – все це є інструментами культури. Він підкреслює, що це не абстрактні речі, а доволі конкретні, в яких виявляється спільний побут українців і їхні традиції.

Принагідно драматург звертає увагу на те, що в українців досі залишилися праслов’янські обряди, хоч християнство тут існує вже багато століть. У приклад він наводить Маланку та Івана Купала – ці обряди об’єднують народ.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

«Якщо читати Гоголя й інших письменників, то стає зрозуміло: українці і досі вірять не тільки в Бога, а що існують чорт, біси, мавки. І це більш притаманно українцям, ніж віра в єврейського Бога, Ісуса Христа», - міркує Рибчинський. «Лісову пісню» Лесі Українки він вважає кодом нації. Поет аргументує це тим, для українців віра в одухотвореність природи, у мавок і русалок завжди була дуже органічна.

Нагадуємо, Рибчинський розповів, що спільного між культурою, армією та церквою.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Рибчинський запропонував скасувати регалії для артистів.