У своєму блозі «Історичні хроніки» політолог Руслан Бізяєв розповів, в якому міжнародному становищі опинилися СРСР і європейські країни на початку 1939 року.

«Становище було так собі. Немає жодного союзника, але й жодного явного ворога. Млявий конфлікт з Японією на Далекому Сході величезної загрози не представляв, оскільки Японія вже загрузла в Китаї без будь-яких перспектив на швидку перемогу, чому люто допомагав і сам Сталін. Щедро допомагав, треба сказати. Ситуація в Європі була теж середньої паршивості. Відносини з Німеччиною і Італією були на межі «погано-дуже погано», хоча ніяких приводів для війни ні Гітлер, ні дуче не давали і давати не збиралися», - розповів Бізяєв.

За його словами, під час Мюнхенської кризи 1938 Сталіну ясно дали зрозуміти - СРСР як самостійного і сильного гравця Британія і Франція не розглядають, і це був дзвінка ляпас. Але, каже Бізяєв, Сталін не був злопам'ятним - у нього просто пам'ять була хороша. Не мине й пів року, як Сталін, як йому тоді здавалося, смачно плюне в їх самозакохані нахабні обличчя, заявив політолог.

«Але поки не час. СРСР ще до війни не готовий. Ні - сухопутні сили і ВПС за кількістю і якістю техніки були на рівні світових стандартів і вище. Не відставала і радянська військова думка. Проблема була в іншому - розкрита змова військових і дипломатів зробила РККА і РККФ тимчасово небоєспроможним для проведення великих наступальних або оборонних операцій», - каже Бізяєв.

Політолог заявив, що Тухачевський і Ко натворили справ, тому поки необхідно було максимально дистанціюватися від прямого зіткнення в Європі. Бізяєв зазначив, що Сталін мав підстави думати, що капіталісти перегризуться між собою, як собаки.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Астролог побачив у травні "лихо" для України На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Нагадаємо, Бізяєв розповів, що навесні 1939 дехто вже знав, що війна неминуча.

Раніше Знай.ua повідомляв, що, за словами Заружко, Москва і Київ стоять на абсолютно різних позиціях щодо Донбасу.