Депутат Антон Поляков повідомив у своєму блозі «Правки Полякова» про зміни в законі «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Зокрема він пояснив, що ці пропозиції депутатів значно ускладнять для добровольців АТО процедуру отримання статусу УБД.

Політик розповідає, що нещодавно отримав прохання від Всеукраїнської Громадської Організації «Об'єднання добровольців» допомогти їм відстояти власні інтереси. «Багато років вони не мали ніякого статусу з боку держави. Вони не отримували зарплату за участь в бойових діях. Щоб отримати елементарне посвідчення, доводиться побігати і не мало», - обурюється Поляков.

А відтак, пояснює він, у міністерство ветеранів з 2020 року подала документи лише 1 тисяча добровольців, в обласні ради – менше 5 тисяч чоловік. Поляков зазначає, що ті зміни, які депутати вирішили внести в закон «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», значно ускладнять для добровольців АТО процедуру отримання статусу УБД. Натомість, підкреслює він, потрібно було якраз-таки спростити процедуру оформлення документів.

Про всі ці зміни депутат розповідає детальніше: потрібно чітко вказати час перебування солдата в АТО, він має становити не менше 30 днів протягом 180 днів. Також він повідомляє, що планується провести певну класифікацію: окремо Герої України і кавалери ордена Богдана Хмельницького, якщо особа має заслуги перед Батьківщиною, а добровольців розділити за інвалідністю, зокрема внаслідок чого її отримали.

Поляков ставить питання про доцільність і необхідність цих змін узагалі. Також він попереджає, що в результаті шанси добровольців отримати статус УБД практично будуть рівні нулю. «Запропоновані в проєкті зміни в процедури отримання статусу УБД за участь в АТО на практиці взагалі можуть зробити неможливим отримання останніми цього статусу», - констатує політик.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Депутат пояснює, що нові правила вимагають також свідоцтва або заяви від командира підрозділу, але той цілком міг забути або й узагалі первинно не знати всіх добровольців АТО. А відтак, переконаний Поляков, зміни в законопроєкті призведуть до масових перевірок.

«Врешті-решт це все порушує один з найважливіших і фундаментальних принципів права - принципу справедливості. Ми будемо відстоювати права добровольців», - підсумовує він.

Нагадуємо, Поляков розповів про підводні камені і проблемні моменти вступу України в НАТО.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Поляков розповів про велике підвищення тарифів на комунальні послуги.