У програмі експерта з міжнародної та внутрішньої політики Юрія Романенка «Романенко. Бесіди» експерт українського інституту майбутнього Ілія Куса припустив, що зараз Росія буде підштовхувати США підтримати Мінські угоди.

Гість програми попереджає, що тепер Росія візьметься підштовхувати США підтримати Мінські угоди і вплинути якось на Україну щодо їхнього виконання. Водночас Куса підкреслює, що це аж ніяк не вигідно самій Україні і призведе до внутрішньополітичного колапсу. «На жаль, поки що Мінські угоди в їх формі є безальтернативними для всіх», - констатує він.

Принагідно експерт коментує інтерв’ю Вікторії Нуланд, дане для «Радіо Свобода». Він розповідає, що Нуланд назвала Мінські угоди надзвичайно важливим документом, порадила працювати з його основою і поступово втягувати Америку у весь цей процес. Зокрема, як каже Куса, Нуланд погодилася працювати з варіантом, якщо російські війська залишать Донбас, знімуть окупацію, повернуть території Україні, а натомість регіон здобуде подобу автономії.

«Тут Україні важливо, що це не відбудеться найближчим часом, а швидше за все на це дали шість місяців. Тому протягом шести наступних місяців будуть відбуватися події, які стануть стрес-тестом для подальших рішень», - стверджує Куса.

Отже, він підсумовує, що за пів року Україна має сформулювати і запропонувати гідну альтернативу Мінським угодам, але на цей момент нічого подібного держава не має. «І головне не упустити ініціативу, сформулювати текст документа вигідного для нас і лобіювати його, працюючи з США, щоб його прийняли, якщо будуть змінювати Мінські угоди», - підкреслює експерт.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Нагадуємо, Куса заявив, що саміт поставив на паузу дипломатичну війну між Росією і США.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Ялі заявив, що на саміті в Женеві не було переможця.