Чи виконає Росія і Україна Мінські угоди? На це питання відповіла народний депутат від «Слуги народу» Неллі Яковлєва у програмі «Що далі?» на каналі «Знай24».

Гостя програми зазначає, що США і Росія зробили різні підсумки щодо Мінських угод після саміту. «Путін сказав про те, що Україна повинна слідувати бездоганно в форматі Мінських угод і що Байден їх підтримує. А Байден в той же час заявив про те, що ми повинні слідувати дипломатії Мінського процесу», - повідомляє вона.

Отже, Яковлєва підсумовує, що президенти РФ і США зробили різні акценти у своїх заявах і тепер виникає питання про стійкість позицій самих Мінських угод. Водночас вона зазначає, що так чи інакше це був радше рамковий документ з частиною погано виписаних питань.

Депутат радить Україні працювати з переговорним полем. Але першим пунктом, зазначає вона, повинне бути припинення вогню і відведення озброєнь. Яковлєва пояснює, що без встановлення режиму тиші не можна далі рухатися у переговорному процесі.

Водночас вона звертає увагу на те, що Україна має певне поле для діалогу. У приклад політик наводить пункт 4 про з'ясування модальностей виборів саме за українським законодавством. «Тому тут це якраз поле для України, де ми можемо погоджувати ті позиції, які, скажімо так, недостатньо чітко виписані в «Мінську», - каже вона.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Принагідно Яковлєва міркує над тим, якого прогресу Україна може добитися поки що, і додає, що це передусім важливо для тих, хто живе на лінії розмежування і чекає на припинення обстрілів. «А далі, коли у нас відсутні точкові хоча б обстріли, включається дипломатія і ведуча роль буде за переговорним процесом», - констатує депутат.

Нагадуємо, «Слуга народу» Яковлєва розповіла, чи відбудуться вибори в ОРДЛО цієї осені.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що «слуга народу» Яковлєва розповіла, як Україні слід було б розвивати свою армію.