Коли навесні 2019 року Володимир Зеленський йшов у президенти, він висунув дуже перспективну ідею: розвивати в країні пряму демократію через систему електронних референдумів, посилаючись на те, що в наш час технічні засоби це дозволяють.

Однак зрозуміло, що така система вимагає надійного захисту: кожен українець повинен бути впевненим, що його голос буде врахований саме за те, за що він був поданий. Але останні події показали вразливість цієї системи.

Як відомо, петиція за звільнення заступника голови офісу президента Олега Татарова на сайті президента вже набрала більше 25 тисяч підписів, які потрібні для розгляду. І хоча для її підписання потрібно було вказувати свої паспортні дані, під петицією стояти у тому числі і ім'я «Biden Joe», яке потрапило туди незрозуміло яким чином.

Ініціатор петиції, голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін, призводити чотири можливості появи цього підпису.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

По-перше, її міг дійсно поставити Джозеф Робінетт " Джо " Байден. Однак це не тільки малоймовірно, але й незаконно: Байден не має права підписувати такі петиції, оскільки є громадянином США, а не України, і з його боку це було б втручанням у наші внутрішні справи.

Інша можливість полягає в тому, що самого підпису не було – її просто зімітували, хтось вписав ім'я Джо Байдена на картинці. На користь цього варіанту говорить те, що ім'я американського президента на скріншоті йде під номером 1546. Але насправді на цьому місці в списку підписів значиться зовсім інше ім'я: Доновий Сергій Вікторович.

Крім того, хтось міг дійсно на підставі підроблених документів зареєструватися під цим ім'ям і залишити такий підпис. Але і це малоймовірно: для підписів на президентському сайті використовується виключно Кирилиця, а не латиниця.

Четверта ймовірність, на думку Шабуніна, така: хтось замість справжнього електронного ключа скористався тестовим, а система це прийняла. Якщо це правда, то руйнується сама ідея Зеленського про електронну демократію: виходить, вся українська система кібербезпеки, за його словами, нічого не коштує. Підписи і голоси, подані в мережі, нічого не означають-їх, ймовірно, може накрутити хто завгодно.

Втім, політолог Руслан Бортник в ексклюзивному коментарі для видання Знай.иа висловив іншу думку: цей інцидент – дрібниця, на яку не варто звертати увагу. "Те, що наші політики розкручують галас навколо цього фейку, говорить тільки про їх примітивність», - вважає експерт. На його погляд, хтось так наполегливо прагне домогтися відставки Олега Татарова, що не гребує для цього ніякими засобами, в тому числі самими дурними.

А ось Юрій Гончаренко висловити у Facebook іншу позицію: цей скандал-вирок усім українським "діджиталізаторам»і "цифровим трансформаторам". На його думку, у нас в країні величезна проблема з безпекою цифрових підписів. Він додає, що ніхто з нас не застрахований від того, що його ім'ям підпишуть якийсь кредитний договір або скористаються для відкриття рахунку, через який будуть оплачувати торгівлю зброєю.

Так чи інакше, очевидно одне: в Україні цифрова демократія може бути метою, але реальністю вона зможе стати ще не скоро.

Раньше Знай.иа повідомляв про те, що тепер в Україні можна оформити трудовий стаж в електронному вигляді.

Також Юрій Назаров закликав використовувати електронні дані для розвитку нових стартапів.