Економіст Юрій Атаманюк у своєму блозі розповів про наслідки високих податків. За його словами, деякі сегменти ринку знаходяться в тіні, а після ще більшого підвищення податкових зборів, ефект може бути невтішний.

«Жодна держава у світі не домоглася економічного успіху шляхом збільшення податкового тиску на свій бізнес, тому що це як петля. Нині ми знаходимося в податковому полі, яке менш конкурентне з такими країнами як Болгарія, Угорщина, Польща. Естонія взагалі не вилучає податок на прибуток», - зазначив Атаманюк.

За словами експерта, посилення податкового навантаження на бізнес не може призвести до розвитку бізнесу і економіки країни в цілому, тому що воно просто не дає простору для розвитку бізнесу.

«Це шлях, який обрав наш уряд і профільний комітет, шлях збільшення податків. Він призводить до тінізації і до подальшого охолодження економіки. Це шлях в нікуди», - підкреслив економіст.

Експерт навів у приклад український ринок горілки, на якому обіг в 30 млн пляшок в місяць, але ціла половина в тіні. За словами економіста, тільки половина місячного обороту знаходиться в правовому полі, тому що акцизна ставка становить близько 25 гривень з однієї пляшки. Економіст дивується, до чого ж призведе ще більше збільшення ставки акцизного збору.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

«Залишилося тільки ще санкції ввести на деяких директорів лікеро-горілчаних заводів, але виходячи з логіки, як у нас працює правоохоронна система... Спочатку потрібно подумати, чому у нас 50% ринку в тіні і як зробити, щоб тінь стала «світлом». Якби акциз був у два рази меншим, але платили всі, то в бюджет надходили б ті ж самі гроші», - зазначив Атаманюк.

Нагадаємо, на Знай.ua Атаманюк заявив, що під закон про олігархів підпадають тисячі українців.

Раніше Знай.ua публікував думку Атаманюка, що українські чиновники не викликають поваги у Заходу