Як можна оцінити нинішню ситуацію у відносинах між президентом України та Конституційним судом, коли діяльність КСУ фактично паралізована? Це питання у програмі «Що далі?» на каналі «Знай 24» розглядає міністр юстиції України у 2010-2013 роках Олександр Лавринович.

«Те, що зараз КСУ не працює, мабуть, можна назвати ганьбою України. Однак не варто думати, що це перший подібний випадок в історії нашої країни, що це щось принципово нове. Ще більш фантастична ситуація склалася у 2007 році. Тоді президент Ющенко скасував указ свого попередника Кучми про призначення Сюзанни Станік суддею КСУ. Тоді УДО блокувало будівлю Конституційного суду і не пускало туди суддів. Все сталося через указ президента про призначення дострокових парламентських перевиборів, який був виданий з перевищенням повноважень», - нагадує гість програми.

За його словами, подібні конфлікти між главою держави та Конституційним судом – справа для України не нова, але від цього вони не стають менш абсурдними та незаконними.

«В Україні поняття «парламентська республіка» і «президентська республіка» дуже відносні. Тут що завгодно можна називати як завгодно. Але зараз ми спостерігаємо явно неконституційне зосередження влади в одних руках. Втім, я не думаю, щоб Зеленський став міняти Конституцію – йому це просто не потрібно», - вважає Олександр Лавринович.

Раніше, як повідомляє Знай.ua, він допустив можливість судового переслідування службовців ЗСУ за участь в АТО, і закликав прийняти закон, який зробить це неможливим.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Також Лавринович заявляв, що Уляна Супрун як в.о. міністра охорони здоров'я не мала права брати участь в політичних акціях.