У своєму блозі «Історичні хроніки» політолог Руслан Бізяєв розповів про ідею об'єднаної Європи, у якій в 30-ті роки двадцятого століття було досить адептів, серед яких лідер італійських фашистів Беніто Муссоліні.

«Особливої актуальності «європейська ідея» набула після закінчення Першої світової війни. Воно й не дивно: Велика війна різко похитнула провідну роль Західної Європи, викликавши до життя концепцію «Єдиної Європи», головною метою якої стало збереження позицій Старого Світу на світовій арені», - каже Бізяєв.

За його словами, в період між двома світовими війнами ці ідеї були представлені відразу в декількох варіантах. Політолог згадав пан'європейський рух на чолі з Р. Куденхове-Калергі і А. Бріаном, а також більш радикальні плани об'єднання Європи від ідей світової революції до розширення «життєвого простору». На особливу увагу, за його словами, заслуговують концепти, що виходили в першій половині 30-х років XX століття безпосередньо з колиски європейської цивілізації «вічного міста» Рима.

«У першій половині 1920-х років фашизм - небачений раніше варіант державної формації - остаточно утвердився в Італії. Зауважимо, що в цей час класичний італійський фашизм ще не встиг дискредитувати себе агресивним характером зовнішньої політики і союзом з націонал-соціалістською Німеччиною», - розповів Бізяєв.

Тому, зазначає політолог, немає нічого дивного в тому, що вже в першій половині 1930-х років глава Італії Б. Муссоліні запропонував Старому Світу свій, фашистський варіант європеїзму, який був пристосований до умов існуючої Версальської системи і володів відомою привабливістю. Бізяєв розповів, що Муссоліні намагався реалізувати свої ідеї не тільки за допомогою інструментів звичайної дипломатії, але шляхом «м'якої сили»: італійський диктатор виступив з рядом новаторських зовнішньополітичних ініціатив, спрямованих на інтеграцію країн Західної Європи. Зрозуміло, що в вигідному фашизму варіанті, додав політолог.

Популярні новини зараз
40% знижки на продукти: "Ощадбанк" здивував новою карткою та її можливостями Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого "Втратимо територію України аж до Дніпра": командир Президентської бригади налякав прогнозом
Показати ще

«В Італії, незважаючи на націоналістичний характер пропаганди, розроблялися проєкти реальної європейської інтеграції - економічного об'єднання країн південно-східної Європи під своєю егідою», - зазначив Бізяєв.

Раніше Бізяєв розповів про становище СРСР перед Другою світовою.

Як повідомляв Знай.ua, Ялі заявив, що ми настільки залежні від Заходу, що не можемо ставити свої умови.