Журналістка Любов Завальнюк у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua розповіла про прийнятий 17 червня Верховною Радою в першому читанні проєкт закону №5248, в якому встановлюється обов'язковість одночасного оформлення прав на землю в зв'язку з купівлею нерухомості і пояснила, що тепер змінилося для українців.

Журналістка зазначає, що в законі також пропонується зворотний порядок паралельного переходу прав на будівлю в разі покупки ділянки. За словами Завальнюк, його автори пояснили, що правові колізії відбулися через ст. 120 Земельного кодексу про оренду землі, яка передбачає автоматичне розірвання договору оренди в разі покупки нерухомості, яка стоїть на ділянці. При цьому на практиці норма не працює, зазначає журналістка.

"Що змінилося? Тепер юрособи зможуть залучати до викупу паїв довірених фізосіб, кожен з яких, відповідно до закону, зможе зосередити у себе у володінні не більше 100 га. Юрособи зможуть брати участь в угодах лише після 1 січня 2024 року. Ще не без обмежень – у власності компанії не може бути більше землі, ніж можуть мати всі її учасники як фізособи, і максимум - 10 тис. га», - розповіла Завальнюк.

В результаті, каже вона, це не позбавить агрохолдинги можливості концентрувати земельні ділянки за допомогою підставних як фізичних, так і юридичних осіб, які є для них підконтрольними. Завальнюк зазначила, що в червні цього року тільки 5% власників були готові продати свою землю після запуску ринку. Ціна питання, додала вона, вплине на попит і пропозицію.

«Так якою буде ціна паю з 1 липня? На старті великого грошового підйому не буде, тому аграрні холдинги залучать до скуповування земель родичів і своїх працівників. Хоча фактично земля буде куплена за кошти юридичній компанії і в майбутньому, після зняття обмежень, буде викуплена у цих співробітників», - пояснила Завальнюк.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Також, додала журналістка, юрособи можуть укладати попередні договори купівлі-продажу земельних ділянок, якими будуть фіксувати за собою майбутнє право придбання власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення після зняття обмежень.

Нагадаємо, Толкачов розповів, що відбувалося на ринку праці під час пандемії.

Як повідомляла Politeka, Завальнюк розповіла, хто отримає субсидію автоматично без переоформлення.