У програмі експерта з міжнародної та внутрішньої політики Юрія Романенка «Романенко бесіди» український дипломат Олександр Чалий заявив, що у нього є стратегічна пропозиція підписати Україні статус союзників поза НАТО з Польщею і Литвою.

«У нас є прекрасний приклад співпраці в області безпеки з юридичними зобов'язаннями, які вже показали своє виконання між Туреччиною і Азербайджаном. Туреччина виступала гарантом цілісності Азербайджану. Тоді чому ми не можемо на індивідуальній основі звернутися до Польщі і Литви про підписання статусу союзників поза НАТО, тим більше що вони найсильніші прихильники нашого членства в НАТО», - підкреслив він.

Чалий вважає, що вони готові своїми життями захищати нас і наш кордон проти агресії Росії. Звернутися в першу чергу до Польщі й Литві, тому що вони мають одночасно кордон з РФ у Калінінграді та укласти з ними угоду, вважає він, про взаємодопомогу, в тому числі і військову в разі агресії.

«І сьогодні отримати гарантію від них, що в разі, якщо російська агресія буде продовжена, ми отримаємо від них реальну військову підтримку їх збройними силами. Це і буде момент істини та тест на реальні союзницькі відносини. А союзницькі відносини - це коли не тільки ти, а й за тебе готові вмирати. Америка дала такі зобов'язання Тайваню, Японії, Південній Кореї. Туреччина дала такі зобов'язання Азербайджану і підтвердила їх союзницькою декларацією», - підкреслив він.

Чалий впевнений, що Америці зараз дуже складно дати Україні такий статус в силу тієї дипломатичної та стратегічної гри, яка йде по лінії Америка - Росія, але полякам цілком ймовірно.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

«Більш того, Америка ще не може дати тих зобов'язань, по одній простій причині, це несе величезний ризик прямого зіткнення двох ядерних країн», - резюмував він.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Друзенка, що в критичний момент українці починають розуміти, що є лінії, які переходити не можна.

Також раніше Друзенко назвав винних у війні в Україні: не тільки Путін, а й ...