Журналістка Любов Завальнюк у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua розповіла про нову ідею Кабміну, згідно з якою, витрати на утримання і обслуговування індивідуальних теплових пунктів планують перекласти на плечі теплопостачальних компаній.

«Комунальні послуги в Україні подешевшають. За тепло і воду будемо платити менше. Фішка нововведення в тому, що все буде залежати від наявності або відсутності в складі тарифів витрат на установку будинкових лічильників води і тепла», - розповіла Завальнюк.

Вона зазначила, що шум, народне обурення навколо ціни за воду та опалення і скандал обласних тепломереж з «Нафтогазом» дали свої результати. В результаті, за словами Завальнюк, в жертву принесли теплопостачальні компанії. Вона пояснила, що Кабмін вирішив на черговому засіданні внести пропозицію витрати на утримання і обслуговування індивідуальних теплових пунктів перекласти на плечі теплопостачальних компаній, що в результаті призведе до зменшення платіжки.

«У структуру витрат хочуть включити витрати на придбання та оснащення будинків лічильниками. На сьогоднішній день ці витрати з тарифів виведені. Всі витрати по установці лічильників зараз лягають на плечі власників квартир. Мінрегіон пропонує розділити ці розтрати між споживачами і постачальниками послуг», - говорить Завальнюк.

Журналістка пояснила, що згідно з українським законодавством, всі проблеми з установкою лічильників лягають на плечі співвласників багатоквартирних будинків. У Мінрегіоні пробують, не змінюючи закон, зобов'язати теплопостачальні компанії змінювати або встановлювати лічильники в багатоквартирних будинках за свій рахунок, додала вона.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма
Показати ще

«Платіжка за воду або опалення без урахування лічильника і з ним може відрізнятися в 50%. Наприклад, людина в багатоквартирному будинку без приладу обліку, якщо той, наприклад, поламаний або вкрадений, може платити в півтора раза більше», - розповіла Завальнюк.

Вона зазначила, що незмінним залишиться те, що тарифи на воду і опалення будуть рости, але якщо пропадуть платежі за додаткові послуги, такі як обслуговування лічильників, тоді суми в платіжках стануть менше. Варто врахувати, додала Завальнюк, що за кожну додаткову послугу українці платять окрему комісію банку.

Раніше Завальнюк розповіла, хто отримає субсидію автоматично без переоформлення.

Як повідомляв Знай.ua, Павловський заявив, що МВФ взагалі виступає проти будь-яких податкових амністій.