Експерт з соціальної політики та економіки Олег Пендзин висловився у програмі «Суть подій» із журналісткою Любов’ю Завальнюк щодо солідарної пенсійної системи в Україні.

Гість програми пояснює, що за такої системи кожен працюючий українець повинен щомісяця платити Пенсійному фонду соціальний внесок 20%.

«Тобто сьогоднішній пенсіонер утримується за рахунок платежів працюючої людини. В Україні зараз 20 мільйонів людей, що знаходяться в працездатному віці, а єдиний соціальний внесок, який є наповнювачем Пенсійного фонду, сплачує 11,5 мільйонів людей», - зазначає Пендзин.

Водночас він повідомляє, що сьогодні в Україні кількість пенсіонерів переважає кількість працюючих, у Пенсійному фонді зареєстровано 12,5 мільйонів осіб, а звідси і щорічний дефіцит у 18-20 мільярдів гривень. Експерт додає, що держбюджет дотує Пенсійний фонд на суму, що переважає 200 мільярдів гривень, коштів не вистачає і солідарна система не справляється.

Принагідно Пендзин зазначає, що середня пенсія сьогодні в Україні – це 3 400 гривень, а прожитковий мінімум, сума, яку Мінсоцполітики визначила як найменшу задля виживання людини, – 4 500 гривень. «З цього можна зробити висновок, що пенсіонер, який отримує середню пенсію, не має коштів, щоб забезпечити своє фізіологічне виживання», - підсумовує експерт.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Нагадуємо, Пендзин пояснив, чому пенсійні реформи в Україні безуспішні.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Завальнюк повідомила про зниження ціни на комунальні послуги.