Накопичувальна пенсійна система є головною для майбутнього України. Так сказав експерт економічних наук Андрій Длігач у програмі «Суть подій» із журналісткою Любов'ю Завальнюк.

«Є країни, в яких такий підхід до виплат складає 30% - 40% від загальних пенсійних виплат, є країни, де цей відсоток суттєво менший, але для України накопичувальна система пенсій - це ключовий спосіб перейти у майбутнє», - стверджує Длігач.

Водночас він зазначає, що ключові моменти для цього переходу зроблені: йдеться про очищену банківську систему і початок роботи фондового ринку протягом найближчих років.

Експерт пояснює, що за життя українці відклали значні суми грошей, що сумарно оцінюється у більше, ніж 80 млрд доларів. Длігач зазначає, що люди могли б збільшити свої статки, навіть потроїти їх, якби могли інвестувати без остраху втратити все. У такому разі, каже він, держава має перестати збільшувати податки, а натомість варто встановити систему довіри, провести судову реформу і сформувати правила для гри на фондовому ринку.

«В банківській системі вже вдалося навести порядок, тому банки вже викликають довіру людей. Я вважаю, що людина має сама опікуватися своєю майбутньою пенсією, тому держава має забезпечити довіру і розвиток фінансової та економічної грамотності людей», - міркує Длігач.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Він додає, що Україна нарешті зробить прорив тоді, коли кожен її громадянин сам дбатиме про майбутнє своєї родини, сам за це відповідатиме, а не розраховуватиме на безкоштовну освіту та медицину від держави. Експерт підсумовує, що кожен сам має створити свою економічну свободу і спроможність.

Нагадуємо, Длігач розповів, що для виведення зарплат із тіні має відбутися зниження податків на працю.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Пендзин пояснив, чому солідарна пенсійна система в Україні не справляється.