У своїй програмі «Контрольний удар» політолог Максим Ялі заявив, що президент Зеленський цілком може поставити вимогу перегляду та зміни умов Мінських угод.

«Перед тим як розібрати можливі варіанти дій і наслідків для Зеленського, необхідно дати відповідь на питання з точки зору міжнародного права, про дотримання якого так любить говорити Путін, а може Зеленський вимагати перегляду Мінських угод?», - каже експерт.

Принагідно Ялі посилається на статтю 52 Віденської конвенції про право міжнародних договорів від 1969 року - «Примус держави шляхом погрози силою або її застосування». Як він розповідає, у цій статті договір визнається нікчемним у тому разі, якщо його уклали під погрозою силою його використання в порушення принципів міжнародного права, що втілені у Статуті ООН.

«А тепер згадуємо лютий 2015 року, коли за сприянням Меркель і Олланда Порошенко підписав фактичну капітуляцію України в російсько-українській війні», - зазначає політолог. Він нагадує і про «дебальцевський котел» з погрозами Путіна знищити українське військове угрупування, про що експрезидент Франції Олланд, будучи свідком та учасником, написав у мемуарах.

Отже, Ялі підсумовує, що Україну просто примусили погодитися на Мінськ-2 і цьому є докази. Окрім цього, він додає, що це не стільки міжнародний договір, скільки декларація намірів про припинення вогню.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

«А чому ні Порошенко, при якому вони підписувалися, і зараз є ледь не головним борцем з їх реалізацією та кричав про «капітуляцію» Зеленського восени 2019 року за його спробу протягнути формулу Штайнмайєра, ні сам Зеленський про це жодного разу не заїкнулися?», - запитує політолог.

Загалом він підсумовує, що президент Зеленський цілком може поставити вимогу перегляду та зміни умов Мінських угод.

Нагадуємо, Ялі розповів про вимоги щодо Донбасу до Зеленського з боку Заходу і Росії.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Ялі пояснив, чому риторика Зеленського щодо Мінських угод різко змінилася.