Економіст Віктор Скаршевський в ефірі програми “Культ Особистості” з Русланом Бізяєвим розповів, які основні економічні ризики будуть в цьому році для простих українців.

"У цьому році найголовніший ризик, який навіть не ризик, а запрограмована подія, це різке підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Перш за все я маю на увазі тепло і гарячу воду. Це те, що стосується кожної людини. Тому що вже з травня скасований так званий режим спеціальних зобов'язань по газу перед теплокомуненерго, і тепер вони повинні купувати газ за так званою ринковою ціною", - сказав Віктор Скаршевський.

Він зазначив, що сьогодні ринкова ціна прив'язана до імпортного паритету і становить 17 гривень за кубометр з доставкою.

"Але передумов, що ціна буде знижуватися, немає ніяких. Зараз вже за 400 доларів зашкалило за 1000 кубометрів. Рік тому це було 60 доларів. Суть в тому, що при такій політиці тарифо- і ціноутворення, яка є в Україні, не прив'язка до власного видобутку, а прив'язка до імпортного паритету, призведе до того, що теплокомуненерго десь в два рази більше повинні будуть вже платити за газ, ніж вони зараз в тарифі враховують", - додав Скаршевський.

За його словами, в цьому випадку теплокомуненерго будуть змушені переглянути тарифи, оскільки вартість тепла на 70-80% залежить від вартості газу.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

"Якщо газ в два рази більше, значить десь в півтора раза тепло подорожчає... З травня переглянули політику субсидування. Де мало того, що обмежили доступ за різними критеріями, я зараз на них зупинятися не буду, але найголовніше — були скасовані місцеві комісії по призначенню субсидій. Тобто, коли індивідуально треба було дивитися, чи потребує сім'я або людина субсидії, чи ні. А таких субсидій за статистикою Міністерства соціальної політики було призначено 32% від усіх", - сказав економіст.

Він зазначив, що при цьому тариф на газ залишиться на рівні 8 гривень до травня 2022 року, оскільки працює річний тариф.

Як повідомляв Знай.ua, Омелян заявив про високі тарифи, що це питання не МВФ, це питання ринку.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що Длигач зазначив, що Пенсійний фонд України дотується додатково з державного бюджету.