В Україні працює солідарна система виплат пенсій. Про те, як вона виглядає, розповів експерт економічних наук Андрій Длігач журналістці Любові Завальнюк у програмі «Суть подій» на YouTube.

«Пенсія - це не фонд, який ти накопичував протягом свого життя, а потім отримуєш з цього фонду гроші. Воно працює по-іншому, все, що ти платив в солідарну систему, не залишилось у вигляді грошей, які б належали тобі. Гроші з солідарної пенсійної системи були виплачені іншім людям у вигляді пенсій за попередній період», - розповів він.

Длігач сказав, що зараз та людина, яка сплачує єдиний соціальний внесок, сплачує пенсію сьогоденним пенсіонерам, а не накопичує для себе. Для прикладу, в Польщі шістнадцять мільйонів людей сплачують пенсійні внески для семи мільйонів пенсіонерів, підкреслив він, тобто більше ніж два пенсійних внески утримують одного пенсіонера.

«В Україні платників єдиного соціального внеску трохи більше десяти мільйонів, а пенсіонерів більше одинадцяти мільйонів. Отже, в Україні один працюючий утримує більше ніж одного пенсіонера, це перша проблема. Друга проблема - це те, що грошей, які збираються в сучасній системі, не вистачає для того, щоб виплачувати навіть такі маленькі пенсії. Пенсійний фонд України дотується додатково з державного бюджету», - акцентував він.

Длігач підтвердив, що ми фактично проїли наші колишні заощадження, а зараз замість того, щоб наша економіка могла підійматися, ми обтяжуємо її додатковими податками, щоб реалізовувати цю мізерну, але соціальну функцію по виплаті пенсій.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

«Тому цій системи прийшов кінець ще й тому, що відповідно до демографічної ситуації в країні кількість пенсіонерів буде тільки збільшуватися поряд зі зменшенням працюючих», - резюмував він.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Завальнюк, що тариф на опалення в опалювальному сезоні може вирости на 15-40%.

Також раніше Завальнюк розповідала, що з 1 липня планується підвищити прожитковий мінімум до 2294 гривень.