Розвиток української оборони прямо залежить від розвитку економіки. Детальніше про це розповів директор Національного інституту стратегічних досліджень, ексзаступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександр Литвиненко у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня».

На думку Литвиненка, Україні потрібно не просто сліпо запроваджувати всі стандарти НАТО, а радше працювати над своїми військовими та оборонними спроможностями, враховуючи ці стандарти. «Ми вступимо до НАТО, тільки коли ми будемо здатні захистити себе самі», - підкреслює він.

Тим не менш, експерт відзначає обмеженість ресурсів України: порівняно з рештою Європи вона доволі бідна і має великий тіньовий сектор, що ухиляється від сплати податків.

Він пояснює, що це важливо, оскільки саме офіційний сектор економіки і фінансує оборону. «У нас на армію 3,2-3,3%. Виходячи з того, що ВВП 150 млрд доларів, ми отримуємо 7,5-8 млрд доларів на весь сектор безпеки. У поляків понад 12 млрд, при менше ніж 2%», - підкреслює Литвиненко.

Гість програми підсумовує, що розвиток оборони передусім вимагає розвитку економіки, державі потрібно цим зайнятися. Також він радить найбільше ресурсів спрямовувати на найефективніші аспекти оборонного сектора і робити це не для показу на параді, а для оснащення армії.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Кривонос розповів, хто має входити до територіальної оборони.

Також Знай.ua писав про основні завдання тероборони як системи кризового реагування на будь-які загрози.