Політичний аналітик, колишній народний депутат Тарас Чорновіл у програмі «Что дальше» на каналі «Знай24» розповів, чи зможе лідер «Європейської солідарності» Петро Порошенко знову стати президентом України після прийняття закону про деолігархізацію.

«Нічого не змінюється, не заборонено. Це раніше хотіли зробити, щоб ці люди (олігархи, - ред.) не мали права балотуватися. А як не мають права балотуватися? В Конституції виписаний виключний перелік, хто не може брати участь у виборах або обиратися», - каже експерт.

За його словами, олігарх може стати і народним депутатом, і президентом. Чорновіл нагадав, що деякі українські олігархи вже були нардепами та навіть сиділи поряд з ним у Верховній Раді.

Отже, людина має право балотуватися:

  • У депутати – якщо вона досягла віку 21 рік, не має судимостей, проживає протягом п’яти останніх років на території України.
  • У президенти – якщо вона досягла віку 35 років, має право голосу, володіє державною мовою, проживає в Україні протягом десяти останніх років перед днем виборів, є громадянином України.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

«Все інше – пряме порушення Конституції. І тому цього там немає», - підкреслив аналітик.

Водночас Чорновіл звернув увагу на те, що олігарх не може фінансувати свою партію. Таким чином, якщо Порошенка оголосять олігархом, він і підконтрольні йому компанії не зможуть перераховувати гроші на утримання партії.

«Ну, буде хтось інший фінансувати. Можливо, доведеться створити якісь офшори чи ще там щось. А балотуватися він може просто. Не можна заборонити кандидату в депутати чи кандидату в президенти фінансувати свою кампанію. Вибачте, це вже офіційно неможливо. А цей закон цього і не забороняє», - резюмував екснардеп.

Раніше Знай.uа повідомляв, що Ялі розповів про українську економіку між спалахами коронавірусу.

Також Знай.uа повідомляв, що Чаплига заявив, що Конституція України одна з найкращих в світі.