У своєму блозі економіст Юрій Атаманюк пояснив, що транзит газу через Україну у Європу міг би врятувати державу від війни, а Північний потік-2 зробив би непотрібним.

Економіст обурюється через те, що в часи проголошення незалежності Україна мала гарні вихідні дані, натомість тепер всі вони змарновані. «Ці 30 років, з вини всіх президентів, починаючи від першого, зробили нас країною нереалізованих можливостей, на жаль», - каже Атаманюк. Зокрема, він зазначає, що зараз ВВП на душу населення в Україні таке ж, як і в Молдові.

Принагідно він торкається теми Північного потоку-2, вартість якого складає 11 мільярдів доларів. «Говорили за Північний потік-2, але треба не забувати, що ще побудували Турецький потік», - зазначає експерт і додає, що ціна останнього – 7 мільярдів доларів.

На думку Атаманюка, Україна цілком могла би вбити одним пострілом двох зайців - і врятуватися від війни, і зробити ці потоки непотрібними. Але для цього, пояснює він, влада у своїй політиці мала виходити з відносин економічних і прагматичних. «Ми могли б ці 20 млрд отримати від Росії для України», - зазначає економіст. Він пояснює, що Росію, яка є співзасновником консорціуму, однозначно б зацікавила можливість збільшити транзит, як і Європу.

Експерт підсумовує, що тоді Україна стала б суб’єктом на міжнародній арені, не мала би війни на сході і через її територію проходила б транзитна система, на якій би трималася вся енергетична безпека ЄС.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Атаманюк заявив, що стіна на Донбасі може не пропустити тільки курку.

Також Знай.ua писав про те, чому з Україною розмовляють ультиматумами.