У новому випуску програми «Суть подій» з журналісткою Любов'ю Завальнюк експерт економічних наук Андрій Длігач розповів про зовнішні борги України та розрахунки за ними.

«Україна останні роки намагається всі свої зовнішні борги сплачувати вчасно. Звичайно, відбувся певний процес реструктуризації українських боргів ще у 2015 році, коли міністром фінансів була Наталія Яресько і можна по різному ставитись до того, що відбулось тоді, але через реструктуризацію боргу Україна отримала певний час для того, щоб оговтатись від економічної кризи, війни та вийти на рівень економічного зростання», - розповів він.

Длігач сказав, що, на жаль, ми не скористалися тим часом, але тим не менш Україна сплачує свої борги вчасно. Дуже часто кажуть, що Україна заборгувала МВФ шалені суми та Україна великою мірою залежить від МВФ, але насправді це не так, вважає він, бо Україна до 2036 року, тобто за найближчі 15 років, має сплатити МВФ трохи більше ніж 11,6 мільярда доларів, а сукупний український зовнішній борг на поточний момент становить більше ніж 125 мільярдів доларів.

«Тобто більшість грошей ми винні не МВФ, а за державні цінні папери та іншим кредиторам, а борг МВФ виявляється десятою частиною від українського зовнішнього боргу. Україна, звичайно, кожного року розраховується з боргами перед МВФ, але маючи програму співпраці з МВФ, ми отримуємо більше в періоди, коли ми справді потребуємо фінансування. Щоправда, зараз програма застопорилась і Україна має розраховуватися зі своїми боргами, але, на жаль, має певні проблеми з залученням грошей, щоб рефінансувати власні борги», - резюмував він.

Популярні новини зараз
Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Запитай у дружини або мами: які документи потрібні українським чоловікам для оновлення даних у ТЦК Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути
Показати ще

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Скаршевського, які економічні ризики чекають українців цього року.

Також раніше для Знай.ua Ялі розповідав про українську економіку між спалахами коронавірусу.