В ефірі програми «Розвилка» політолог Руслан Бізяєв розповів, чи розглядає Китай Україну як стратегічного і ідеологічного партнера.

«Ідеологічно зараз точно не можна розглядати Китай як партнера України. Тому що прийняття закону про декомунізацію – це був непрямий удар по Китаю», - заявив Бізяєв.

Він зазначив, що тоді багато говорив і писав на цю тему, називаючи тодішніх депутатів Верховної Ради не дуже розумними людьми. Тому що, за словами політолога, стратегічно вони наступили на больову точку Китаю, адже вважається, що Китай будує свій варіант соціалізму.

«Щодо нинішньої ситуації – Китай не розглядає поки стратегічним партнером Україну. Поки Україна знаходиться, умовно кажучи, в іншій геополітичній конструкції. Економічно – так, Китай вирішує свої питання, тому що їм необхідно все-таки тим чи іншим чином просувати свій проєкт, Шовковий шлях версія 2.0», - розповів Бізяєв.

Експерт додав, що, слід звернути увагу на те, як працюють китайці з тендерами: створюється банк, 50% китайського капіталу, 50% у вигляді певних гарантій надає інша держава, цей банк ухвалює рішення про підряди, будівництво і так далі. За словами експерта, Китай таким чином отримує кілька акумулятивних ефектів.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

«Треба працювати завжди дуже системно і правильно з Китаєм. Китайці дуже системні. Треба розуміти, які плюси, які мінуси несуть ці спільні домовленості», - вважає політолог.

Як повідомляв Знай.ua, Бізяєв розповів, в чому полягатиме політика Китаю.

Раніше Знай.ua також повідомляв, що Ялі заявив, що Захід бачить в Китаї загрозу.