Чи існує ризик, що Україна, взявши кредит у Китаю, тим самим зіпсує відносини з США і Міжнародним валютним фондом? Ситуацію в програмі «Що далі?» на каналі «Знай 24» розглядає глава політичної партії «Рідна країна» Микола Томенко.

«Кредит у Китаю вже брав Янукович, і після цього у нього почалися проблеми. До речі, той кредит начебто вкрали, і його досі не можуть знайти. До того ж зараз у відносинах з США Китай – це мало не Іран. Взяти у нього гроші означало б поставити під сумнів свою репутацію в західному демократичному світі. Що б там не говорили, КНР – це авторитарна держава, яка неадекватно ставиться і до опозиції, і до національних меншин. А ми ж підписали угоду з Євросоюзом і обіцяли стояти на сторожі цінностей демократії та прав людини. А це точно не про Китай», - підкреслює політик.

Крім того, він нагадав про одну особливість китайських кредитів: їх дають тільки на такі проєкти, здійснювати які будуть китайські ж компанії.

«Це означає, що у Китаю багато зайвих грошей і багато зайвих людей, а ми повинні забезпечувати йому економічний розвиток. Забезпечувати йому, а не собі. Можна скільки завгодно критикувати, наприклад, французькі проєкти, але в такій ситуації вони однозначно будуть меншим злом. Все-таки в цьому випадку з'являться робочі місця для українців, а не для китайців», - вважає Микола Томенко.

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Пенсія за інвалідністю: скільки в 2024 році отримуватимуть українці з 3 групою
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, раніше політолог Руслан Бізяв висловив думку, що китайські інтереси в Україні мають більше політичний, ніж економічний характер.

Також Знай.ua повідомляє, що економіст Олексій Кущ прокоментував перспективи відносин між Україною та Китаєм.