У новому випуску «Контрольний удар» політолог-міжнародник Максим Ялі проаналізував пункт можливості виходу України з Договору про нерозповсюдження ядерної зброї так званого «жорсткого» плану «Б» Стратегії Павла Жовніренка.

Ялі підкреслив, що Україна приєдналася до даного договору в 1994 році після підписання Будапештського меморандуму в обмін на третій ядерний потенціал у світі на той момент.

«Починаючи з 2014 року, незаконної анексії Криму і початку російсько-української «гібридної» війни, в українському інформаційному просторі з боку окремих політиків ультраправого спрямування постійно лунають заклики до виходу з Договору і повернення Україні статусу ядерної держави і створення ядерної зброї», - зазначає політолог.

Аргументами до таких закликів, за словами Ялі, послужили можливості і сировина, які для цього нібито у нас є.

«Що стосується сировини, то це чиста правда. Україна володіє найбільшими в Європі запасами уранової руди і за підтвердженими даними від Всесвітньої ядерної асоціації за 2011 рік ми знаходимося на 11 у світі і першому в Європі місці за запасами уранової руди, які складають більше 2% від загальносвітових, або майже 120 мільйонів тонн», - стверджує політолог.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Крім того, додає Ялі, у нас є найбільше в Європі підприємство, яке займається видобутком і переробкою уранової руди, – Східний гірничо-збагачувальний комбінат.

«Важливо відзначити, що виробленого СхідГЗК (Східний гірничо-збагачувальний комбінат, - ред.) уранового концентрату вистачає для фабрикації 40% ядерного палива для українських АЕС. Весь видобутий комбінатом урановий концентрат експортується в Росію, де АТ "ТВЕЛ" і робить з нього ядерне паливо, від поставок якого ми як і раніше залежний на цілі 50%. Під ядерне паливо американської компанії Westinghouse, яке також поставляється на українські АЕС, уран Україна закуповує на стороні», - додає він.

За словами Ялі, ми в рівній мірі залежимо від поставок палива для наших АЕС від двох найбільших ядерних держав у світі, одна з яких вкрала у нас Крим і продовжує військову агресію на Донбасі, а інша є нашим ключовим військовим союзником у протистоянні з нею.

«Тобто ми є критично залежними від обох в забезпеченні сировини для виробництва найдешевшої в Україні електроенергії на АЕС, які як і раніше виробляють близько половини всієї вітчизняної електроенергії. І вихід України з Договору про нерозповсюдження ядерної зброї автоматично призведе до накладення санкцій і припинення поставок ядерного палива від США і Росії, що призведе до економічного колапсу всієї української економіки, зупинки роботи промислових підприємств, які ще залишилися і забезпечують значну частку українського експорту, а значить і приплив валюти», - резюмував Ялі.

Нагадаємо, раніше для Знай.ua Ялі заявив, що Захід бачить в Китаї загрозу.

Крім того, Знай.ua передавав, що Ялі заявив, що Росія залежить від українського титану.