Верховна Рада України не так давно ухвалила закон про управління стратегічними активами. Детальніше його прокоментував заступник голови Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) Володимир Павленко у програмі «Що далі?» на каналі «Знай24».

Як пояснює гість програми, цей закон передбачає передачу стратегічних активів від АРМА Кабінету міністрів. І це рішення, на його думку, абсолютно правильне.

Павленко пояснює, що не може АРМА підбирати управителів на активи державного значення, які контролюють роботу цілих галузей чи регіонів, це робота Кабміна. «Бо це є фікція, коли тендерний комітет з 8 людей повинен самостійно вирішувати, хто буде управляти такими гігантами як “Мотор Січ”», - підкреслює він.

Аби не бути голослівним, він пояснює це на прикладі того ж «Мотор Січ». «Ми передамо відбір управителя на Кабмін, Кабмін його призначить, і управитель зможе управляти цими акціями, не питаючи дозволу власника», - стверджує експерт.

Експерт розповідає, як це працює: украдається договір і здійснюється управління. Також, додає Павленко, по цим активам стратегічного значення розблоковано управління корпоративними правами.

Популярні новини зараз
Переплатять за комуналку всі, якщо не встигнуть вчасно: українців попередили про лічильники Пенсіонерам призначають нові виплати: хто має право на грошову допомогу Новий податок на житло спустошить кишені українців: скільки доведеться заплатити Приватбанк оголосив про важливі зміни: стосується власників пластикових карток
Показати ще

Він констатує, що змінюється не власник активу, а його тимчасовий менеджер, що бере на себе управління під час арешту. «Якщо арешт скасовується – ми все це повертаємо власникам», - зазначає Павленко. Він пояснює, що арешт – не вічний: або буде виправдання і актив повертається до власника, або обвинувачення і актив конфіскує держава, а далі продає.

Як повідомляв Знай.ua, Павленко розповів, як держава може заробляти на АРМА.

Також Знай.ua писав про те, що те, що Бужанський порадив Україні повернути китайцям гроші за «Мотор Січ».