Експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Ілія Куса у програмі Юрія Романенка «Романенко. Бесіди» розповів, як розвиваються події в Афганістані. За його словами, Талібан має лідируючу позицію у війні, а афганський уряд через низьку підтримку серед звичайного населення втрачає території.

«Ситуація погана для афганського уряду. Таліби за 2 місяці захопили близько 150 округів. Ці захоплення в більшості випадків відбувалися не в формі «вони прийшли і розпочався бій», а це було більше в формі здачі територій», - зазначив Куса.

За словами експерта, те що зараз можна спостерігати в Афганістані, це здача територій талібам афганськими військами, тому що в дуже багатьох випадках, як зазначив Куса, Талібан домовляється. Куса сказав, що нинішній конфлікт від конфлікту, який був в Афганістані в кінці 80-х, відрізняється тим, що таліби спочатку діють м'яко, а лише потім застосовують силу.

«Афганська національна армія деморалізована дуже сильно. Ідеологічну війну США з Талібаном програли. Оскільки багато афганських військових не розуміють, навіщо воювати, за що воювати і не хочуть воювати за уряд, який в Афганістані не люблять», - підкреслив Куса.

Як зазначив експерт, населення Афганістану погано ставиться до нинішнього президента, тому таліби легко можуть домовлятися з армією: вони відправляють до гарнізонів місцевих жителів, які просто вмовляють їх здатися. Експерт сказав, що Талібан контролює в основному захід Афганістану, але великі міста вони не контролюють.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

«Вони (таліби, - ред.) захоплюють сільську місцевість навколо міст і прикордонні переходи, щоб контролювати регіональну торгівлю і чинити тиск на уряд», - сказав Куса.

Як повідомляв Знай.ua, Чалий заявив, що в разі ескалації Україна залишиться з Росією один на один.

Також Знай.ua публікував слова Соломчука: Україна може стати європейським Китаєм.