Аналітик Українського інституту майбутнього Ілія Куса в ефірі програми “Культ Особистості” з Русланом Бізяєвим розповів, чи є у балканських країн шанс потрапити до Європейського Союзу.

Ілія Куса розповів, чи приймуть балканські країни до Євросоюзу.

"Вони не можуть або не хочуть поки що публічно говорити, що ми їх не приймемо. Тому що відразу виникне питання чому, що змінилося. Вони ж не можуть сказати: "Ви знаєте, ЄС — це дуже гарний проєкт, але ми переоцінили свої можливості. Лавочка закривається, тепер ми не беремо всіх". А як не беремо? Тобто, якщо вони визнають, що вони не можуть брати нових членів, які в Європі знаходяться, це ж не те, що там якась інша країна взагалі ліва намагається з ними розмовляти — це європейська країна", - сказав Куса.

Він зазначив, що за всіма критеріями країни Балкан підходять для Європейського Союзу.

"Тоді їм відразу ж доведеться відповідати на всі незручні глибинні питання стосовно кризи ЄС. Тоді відразу піде питання — чому? А якщо ми не можемо взяти, значить ми перестаємо брати нових членів? Якщо ми перестаємо їх брати, значить куди подінуться всі ці програми партнерства, сусідства? Плюс, це призведе до розчарування", - додав Ілія Куса.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

За його словами, Європейському Союзу політично невигідно, щоб в ньому розчаровувалися, і повертали на схід.

"Тим більше у випадку з Балканами складно, тому що на Балкани претендує відразу кілька гравців. Крім Європейського Союзу, який там традиційно сильний, там же вплив є і у Штатів. Особливо на Косово. І Туреччини, яка останнім часом дуже сильно туди зайшла з гуманітарними та освітньо-культурними проєктами. У Боснії та Герцеговині, в Косово. У Чорногорії, Болгарії", - зазначив Куса.

На його думку, Євросоюз не стільки хоче прийняти балканські країни, скільки змушений це зробити.

"Може, вони навіть їх візьмуть. Але реально зараз це все схоже на затягування часу. Тому що всі розуміють, що ці балканські країни — мало того, що це клубок протиріч в плані того, що ці всі конфлікти заморожені, ніхто їх не вирішував... Друге — корупція і неефективне управління у багатьох країнах. Не всі країни мають ту ефективну державну структуру і інституції, які від нас вимагають, зробити реформи. Там не всі ці реформи встигли провести. І вони теж розуміють, що це буде тягнути ЄС", - додав Ілія Куса.

Він зазначив, що якщо ці країни все ж таки візьмуть до ЄС, то вони будуть дотаційними.

Як повідомляв Знай.ua, Єрмолаєв заявив про євронаціоналізм, що це зміцнення своїх позицій, економік, компаній.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що Бізяєв зазначив, що варто згадати, що "Турецький потік" вже йде на Балкани.