Наскільки добре зараз йдуть справи в Європейському Союзі? Детальніше про це розповів аналітик Українського інституту майбутнього Ілія Куса у програмі «Культ Особистості» з Русланом Бізяєвим.

За словами експерта, вже давно не говорять про добробут та злагоду в ЄС, натомість почалися розмови про його подальше існування. «Він не просто застарів. Він вже минуле століття», - підкреслює Куса. На його думку, ЄС відходить у минуле, як і старий світовий порядок.

На його думку, зараз Євросоюзу потрібно зробити остаточний вибір: країн-членів пов’язують лише економічні відносини чи йдеться і про інтеграцію в політичному та військовому плані. Тим не менш, як зазначає Куса, щодо цього думки розділилися.

Далі він називає причини, через які ЄС зараз не знає, як існувати далі.

Гість програми пояснює, що в Євросоюзу з’явилися серйозні проблеми, зокрема, з його розширенням. «Чим більшим він ставав, тим більше ставало проблем», - каже він. Куса зазначає, що нові члени ЄС переважно нічого йому не давали, натомість брали кошти з бюджету. Тобто, підкреслює він, всі фінанси довелося тягнути Франції, Німеччині та країнам Бенілюксу.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Як каже Куса, ці проблеми були і вони нікуди не поділися: східна, західна, північна та південна Європа різні в економічному, торговельному, фінансовому та політичному планах. «І в міру того, як Європейський Союз еволюціонував, коли були прийняті той же Лісабонський договір, тобто, вони намагалися посилити інтеграцію, виходило так, що багато країн все ще залишалися латентними євроскептиками», - міркує експерт.

У приклад він наводить Польщу – державу, що, будучи частиною ЄС, тримається свого націоналізму та захищає свій суверенітет. Куса зазначає, що подібна ситуація і з Угорщиною та Румунією, які також опиралися повній інтеграції. «Були деякі питання, які, історично так склалося, для них були дуже важливими. І вони не хотіли їх віддавати наднаціональним Брюссельським структурам», - пояснює він.

Як повідомляв Знай.ua, Куса розповів, чи є у балканських країн шанс потрапити до Європейського Союзу.

Також Знай.ua писав про те, що Куса розповів, чи йде Україна в ЄС.